Zvažujete kúpu kuchynskej linky alebo len chcete jednoducho vymeniť starú za novú? Ako si správne vybrať, aby aj po dlhšom čase vyzerala ako nová a spĺňala nároky, ktoré ste mali pri jej výbere? Ponúkame Vám niekoľko užitočných rád, ktoré Vám uľahčia výber a odbremenia hlavu plnú otázok.
Zmapujte priestorové možnosti
Pred kúpou kuchynskej linky je potrebné mať jasno v tom, čo od nej očakávate. Zamerať sa na to, čo Vám v tej starej prekážalo a čo naopak vyhovovalo, čo by ste chceli zlepšiť alebo akú zbytočnosť by ste už do kuchyne neťahali. Jedným z najdôležitejších kritérií sú priestorové možnosti, ktoré určujú veľkosť a samotné dispozičné riešenie kuchyne. Je pravdou, že veľakrát nie je možné získať ideálne riešenie kuchyne, či už je to kvôli priestorovým obmedzeniam alebo obmedzeniam z hľadiska rozvodov vody, odpadu, elektriky, no s pomocou kompromisov viete dosiahnuť najlepšie možné riešenie a vyťažiť tak z priestoru maximum.
Zdržujete sa v kuchyni častejšie? Preto jej riešenie by malo byť premyslené a nie náhodné. Potrebný je dostatok úložného priestoru, toho nikdy nie je dosť ako všetci vieme, či už vo forme skriniek, poličiek, kuchynských košových programov… V kuchyni nie je dôležitý len úložný priestor, ale aj dostatok miesta pre prácu, dostatok manipulačného priestoru, resp. odstupové a dosahové vzdialenosti. Predsa sa nechcete pohybovať v stiesnenom priestore, kde sa obíjate o každý roh a často používané veci máte tak vysoko, že si zakaždým musíte brať rebrík. Preto „celý organizmus kuchyne“ by mal mať svoje logické a praktické usporiadanie, aby ste aj v malom priestore nenabehali kilometre.
Týmto chybám sa vyvarujte
Aby Vaša nová kuchyňa spĺňala svoj účel, vyhnite sa najčastejším chybám, ktoré sa pri jej zariaďovaní bežne robia. Asi najzásadnejšou chybou je nevhodné umiestnenie spotrebiča. Ku príkladu je to varná platňa alebo sporák umiestnený hneď vedľa steny, nedostatočný odstup medzi varnou zónou a drezom alebo nedodržanie postupnosti usporiadania spotrebičov v rámci kuchynskej linky. Výsledkom takýchto chýb je nedostatok odkladacieho a pracovného priestoru pri varení, nebezpečná blízkosť vody a elektriky a teda možné skratovanie spotrebiča alebo niekoľko kilometrov vo Vašich nohách, ktoré ste nevedomky nabehali, keďže chladničku máte voči drezu umiestnenú na opačnej strane kuchyne. Dobre fungujúca linka je tá, ktorá vhodne zvoleným riešením zachováva postupnosť prác: 1. Vyberiem z chladničky potraviny. 2. Umyjem.
3. Očistím. 4. Nakrájam. 5. Uvarím. Ďalším skvelým tipom je umiestnenie umývačky riadu v blízkosti drezu. Jednak je to z dôvodu ťahania čo najkratších rozvodov, no má to aj svoje praktické vysvetlenie. Umývačku naplníte špinavým riadom bez toho, aby ste si zakvapkali podlahu.
Aký je ideálny materiál?
Existuje niekoľko druhov materiálov vhodných pre výrobu kuchynských liniek. Materiály by mali okrem estetického aspektu spĺňať aj stránku funkčnosti. Je nanajvýš dôležité, aby sa materiály dobre udržiavali, odolávali vode, potravinovým šťavám a kyselinám, aby boli hygienicky nezávadné, jednoducho aby zvládali aj zvýšenú záťaž denno-denného používania. Uvažujete o kuchyni z masívu? Dobre si premyslite svoje rozhodnutie. Masív je síce krásny, no nie je tvarovo stály a pri množstve pár a vody v kuchyni ľahko mení tvar, ktorého prejavom sú nespočetné praskliny. Ak zvolíte kuchynskú linku, ktorá bude vyrobená z DTD alebo MDF dosky, potešíte nielen svoju peňaženku, ale bude aj praktickejším riešením. Navyše v dnešnej dobe je v ponuke veľa pekných dekorov, ktoré verne imitujú textúru dreva a mnohokrát ani človek nespozná, že nejde o skutočné drevo. Stačí si len vybrať.
Moderné doplnky?
Pri výbere spotrebičov, drezu, batérie, osvetlenia nedbajte len na ich dizajn. Kuchyňa môže byť trendy aj iným spôsobom než len vizuálne. Svojimi funkciami, vnútorným životom… Ak volíte cestu zabudovaných spotrebičov, treba vyberať spotrebiče na to určené. Mnohí sa popálili na tom, že sa snažili zabudovať voľne stojace spotrebiče a potom sa čudovali, keď sa im onedlho pokazili. Nie nadarmo sa rozlišujú tieto dve základné skupiny spotrebičov. Obe majú svoje pre a proti a technologicky fungujú na inej báze, ktorá nie je prispôsobiteľná našej častokrát naivnej predstave J. Pri výbere drezu a batérie hrá podstatnú úlohu to, na čo ste zvyknutí alebo čo by ste chceli, no zopár dobrých rád od odborného predajcu nebýva na škodu. Osvetleniu treba taktiež venovať pozornosť. Určite v kuchyni nie je postačujúce len centrálne osvetlenie miestnosti. Mnohokrát si tienime vlastným telom, na pracovnú plochu tak nedopadá dostatočné množstvo svetla a môžu si to odniesť naše prstíky. Takže umiestnením osvetlenia do spodného dna horných skriniek, teda priamo nad pracovnú plochu, predídeme zalepeným prstom a zámenám sladkej papriky za štipľavú…alebo naopak? 🙂
Dôležitý výsledný efekt?
Okrem toho, že má byť kuchynská linka výborným pomocníkom, mala by byť tiež oku lahodiaca. Ponuka v oblasti materiálového a funkčného riešenia je dnes naozaj veľmi široká a pri správnej kombinácii získate oboje v harmonickom pomere. Stačí len trocha inšpirácie, zapojiť fantáziu a byť rozhodný. Tak vezmite papier a pero, napíšte si zopár svojich postrehov a hor sa do výberu novej kuchynskej linky.